2 mar 2016

Ryżowe placki bananowe

Podczas spotkania ze znajomą poruszony został ciekawy temat. W dużym mieście blisko centrum jest market o podwójnym imieniu. Co jest dość oczywiste, stoją przy nim kontenery na śmieci. Co mniej oczywiste do kontenerów trafiają produkty, które raczej by się nie sprzedały po cenie sklepowej, mimo że całkiem nieźle nadają się do spożycia. Co szokujące, okoliczni mieszkańcy są zbulwersowani, kiedy ktoś pragnie skorzystać z tych produktów i mówiąc kolokwialnie - grzebie w śmieciach.

Zatrzymajmy się tu na chwilę. Być może termin freeganismu brzmi obco. Freeganism jest bardzo ciekawym zjawiskiem społecznym, dość marginalnym, ale mającym dobre podłoże. Pewni ludzie widzą, jak bardzo marnuje się dobra. Pewni ludzie widzą, jak bezsensowny jest współczesny konsumpcjonizm. Kupuj dużo, wydawaj wszystko, pracuj do upadłego, wyrzucaj, kupuj ponownie. Pewni ludzie nie chcą brać w tym udziału. Znajdują rozwiązanie. Zamiast iść do sklepu, szukają za sklepem. Wypisują się z narzuconego systemu, schematów. Czasem do takich decyzji zmusza ich trudna sytuacja życiowa.

Sąsiedzie, sąsiadko, postaraj się zrozumieć, że oni są bohaterami. Jeśli widok człowieka przeszukującego kosz na śmieci jest dla ciebie kontrowersyjny i wzbudza agresję, być może warto się zastanowić, czemu tak jest. Być może warto nad tym popracować. Otwórz swoje serce i wydobądź odrobinę empatii. Gdybyś z taką samą werwą reagował, reagowała na agresję, wandalizm, łamanie praw człowieka, miasto byłoby czystszym i spokojniejszym miejscem do życia.

Przy okazji polecam ogromnie materiał Natalii Hatalskiej o życiu poza systemem: KLIK.

Ciekawostka: na freeganie znajdziesz dużo dojrzałych bananów, w sam raz na bananowe placki, które świetnie nadają się do śniadaniowej kawy.


Bezglutenowe placki bananowe

Co będzie potrzebne?
(sztuk wyjdzie tyle, że dla dwóch osób spokojnie starczy i jeszcze zostanie)

3 świeże jajka
3 dojrzałe banany
2 kubki mąki ryżowej
1 kubek mleka migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon i kardamon wedle gustu
szczypta soli

olej do smażenia

Opcjonalnie: cukier waniliowy lub wanilia

Co z tym robić?

  • Jeśli czytałeś lub czytałaś przepis na Idealny Biszkopt wiesz, co robić z jajkami. Zrób to. Następnie wbij je do miski lub głębokiego talerz i ubij widelcem. Dodaj mleko i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Weź talerz i rozgnieć na nim banany. Użyj widelca, a co.
  • W dużej misce zmieszaj suche składniki. Dodaj mleczno-jajeczną masę. Wymieszaj. Dodaj masę bananową, wymieszaj na gładką masę. Będzie dość gęsta.
  • Rozgrzej patelnię. Wlej olej (ojej!) i nakładaj łyżką lub chochlą porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoto.
  • Cenna rada: banany mają dużo cukru, więc placki łatwo będą się palić. Smaż je pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz