

Idealny biszkopt bezglutenowy - przepis podstawowy
5 świeżych jajek (ważne!)
kubek cukru pudru
kubek mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy lub wanilia (opcjonalnie)
mikser
2 miski
papier do pieczenia
tortownica
łyżka lub szpatułka do mieszania
Co czynić?
- Umyj jajka. Serio. One wychodzą z kurzych dupek, chcesz myć swoje jajka.
- Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do zamrażalnika. Do żółtek dodaj połowę cukru pudru i cukier waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie puszysta i zbieleje.
- Teraz wyjmij białka. Dodaj resztę cukru i ubijaj na gęstą pianę. Piana jest gęsta, kiedy nie ucieka z miski odwróconej do góry dnem.
- Czas na trudną część. Wymieszaj mąki w kubku. Dodaj jedną łyżkę mąki do żółtek oraz kopiastą łyżkę piany z białek. Delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Mieszanie ciasta na biszkopt jest szalenie istotne. Staraj się robić to delikatnie, napowietrzając ciasto i nie niszcząc struktury piany. Dzięki temu biszkopt będzie idealnie puchaty. Powtarzaj czynność aż wykorzystasz mąkę i białka.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia i zamknij obręcz tak, by ten papier trzymała. Możesz natłuścić boki tortownicy jeśli chcesz, ja pomijam ten krok.
- Przełóż ciasto do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
- Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest suche. Najlepiej studzić je w wyłączonym piekarniku, uchylając drzwiczki. Do biszkoptu lepiej nie zaglądać w trakcie pieczenia, bo może opaść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz