24 lut 2016

Biszkopt idealny - przepis podstawowy (bez glutenu)

Są takie dni, kiedy jedyne, o czym myślę, to słodycze. Mogę czytać wciągającą książkę (jak na przykład "W poszukiwaniu istoty czasu" Ruth Oezeki, o której chętnie kiedyś napiszę). Mogę skupiać swoje myśli na nie myśleniu. Mogę zaplanować zakładkowe imperium na 10 lat do przodu wykonując jednocześnie najtrudniejsze asany (ok, tego nie mogę). W przypływie największej rozpaczy wypiję słodką herbatę. Najlepiej trzy. 

W takie dni ratunkiem może okazać się biszkopt. Idealny biszkopt. Lekki, puszysty, który niczym chmura w wietrzną pogodę znika w ułamku sekundy. Biszkopt sam w sobie jest ciastem o ogromnym potencjale. Latem robię biszkopt z truskawkami, malinami, rabarbarem albo jagodami. Jesienią może to być biszkopt ze śliwką, jabłkiem albo gruszką. Jeśli moje łakomstwo urosło do rozmiarów Mazowsza, a czas na to pozwala, robię biszkoptowy tort. Z kremem i polewą, przełożony wesołymi wiśniami. Jednak to, co jest najistotniejsze, to czas. Biszkopt to ciasto błyskawiczne.


Idealny biszkopt bezglutenowy - przepis podstawowy

Co będzie potrzebne?

5 świeżych jajek (ważne!)
kubek cukru pudru
kubek mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy lub wanilia (opcjonalnie)

mikser
2 miski
papier do pieczenia
tortownica
łyżka lub szpatułka do mieszania

Co czynić?
  • Umyj jajka. Serio. One wychodzą z kurzych dupek, chcesz myć swoje jajka.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do zamrażalnika. Do żółtek dodaj połowę cukru pudru i cukier waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie puszysta i zbieleje.
  • Teraz wyjmij białka. Dodaj resztę cukru i ubijaj na gęstą pianę. Piana jest gęsta, kiedy nie ucieka z miski odwróconej do góry dnem.
  • Czas na trudną część. Wymieszaj mąki w kubku. Dodaj jedną łyżkę mąki do żółtek oraz kopiastą łyżkę piany z białek. Delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Mieszanie ciasta na biszkopt jest szalenie istotne. Staraj się robić to delikatnie, napowietrzając ciasto i nie niszcząc struktury piany. Dzięki temu biszkopt będzie idealnie puchaty. Powtarzaj czynność aż wykorzystasz mąkę i białka. 
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia i zamknij obręcz tak, by ten papier trzymała. Możesz natłuścić boki tortownicy jeśli chcesz, ja pomijam ten krok.
  • Przełóż ciasto do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
  • Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest suche. Najlepiej studzić je w wyłączonym piekarniku, uchylając drzwiczki. Do biszkoptu lepiej nie zaglądać w trakcie pieczenia, bo może opaść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz